2007/12/27

Cod4 - vissza a jövőbe


A Call of Dutry negyedik részében végre-valahára (már nekem, másnak más lehet az ízlése) vége szakadt a sorozat Világháborús voltának, egy modern háborúba csöppen az ember.

 
A játéknak csak az egyjátékos részét próbáltam ki, amit írok, arról szól. Ki gondolna rá, hogy pont a közelkelet és az összeomló oroszhon lenne célkeresztben? Történet standard, bár történik egy-két dolog, amit eddig szinte tabuként kezeltek egyesek. A játék alatt több karakterrel, több szerepben kell teljesíteni. Kedvencem a spooky-ról a tüzér meg a helikopteres gépágyús volt.

A missziók kellően változatosak, a lopakodástól a "fejjel a falnak" báziskiirtásig minden van. Kedvencem a csernobili lopakodós pálya volt, igazán jól el volt találva. A legnagyobb baj a hosszuk: egy hosszabb délután/este alatt végigjátszható.

Fegyverekből egy áltag quake-hez képest sok válaszható van, viszont ahhoz képest, hogy mennyit rakhattak volna bele, talán kevés. Lőszerproblémába elég keveset futottam bele a játék során, csak a shotgunnal volt igazán. Gránátból viszont elég sokszor ki lehet fogyni.

A kezelés pár dologban fura, pl nincs echte kiosztva a két cserélhető fegyver számokra, hanem mindkettővel csak váltunk, illetve gránátot nem csak elővesz, hanem rögtön dob is a katona... picit idegesítő, főleg, hogy visszadobni pl azzal a gombbal kell gránátot, amivel el is hajít egyet, ha épp kívül esnénk a felkapási körön. A barát/ellenség mutatóval akadt párszor gondom, főleg mesterlövész puskával, de a nélkül is sikerült párszor barátba ereszteni egy-egy sorozatot, ami ugye "mission failed" felirattal jár... ráadásul a társaink nincsenek figyelemmel a mi lővonalunkra, se arra, hogy mi benne vagyunk-e az övékben, számtalanszor kaptam hátamba sorozatot csak azért, mert egy ellenséghez közelebbi fedezékbe húzódtam.

A hangokat eltalálták, a társaink szövegelése hangulatos, a zene ha nem is a legjobb, a kellő alkalmakkal magával ragad, megtámasztja a hangulatot. A fegyverek ropognak, bár mintha picit lehetne erősebb hangjuk. A bevezető alatt a tömeg éljenzése fenomenálisra sikeredett, nagyon hangulatos.

Grafika ha nem is crysis, panaszra nem lehet okunk, a vasamon elég szépen mutatott. Az effektek is teljesen rendben voltak.

No comments: