2008/01/09

It's hard to be a good game


Pár napja jött ki a "It's hard to be a God" demója. Aki nem ismerné, egy középkori (nem fantasy, semmi varázslat nincs benne, csak technika) és scifi elemeket vegyítő világban (alkotói ugyanazok a Sturgatsky testvérek, akinek többek között a STALKER háttérvilágát is köszönhetjük) kell ármánykodás, politika és felelősség között vergődnie az egyszeri játékosnak.

Először is, a történetről és megvalósításáról túl sokat nem tudok mondani, a demo akár fél óra alatt is végigjátszható, ez alatt pedig semmit nem lehet leszűrni, lévén csak egy "öld-meg-hozd-ide" főküldetés és pár hasonló mellékszál van benne.

A grafika ódivatú, de aki csak grafika miatt nem játszik egy rpg-vel, meg is érdemli. A menüből kihagyták az 1440x900 felbontást (lásd összes szélesvásznú 19" tft és emlékeim szerint a 20" is), szerencsére ini állításból el lehet érni, hogy mégis ekkora felbontást használjon. Sajnos ezen kívül is csak nagyon kevés felbontást támogat a menü, legalábbis nállam pl a legnagyobb felajánlott felbontás az 1280x1024 volt.

Van sajna sokkal nagyobb gond is vele: a kamerakezelés. A kamerát csak zoomolni és oldalra forgatni lehet, fel-le dönteni nem, FPS nézetbe (igen, néha már az is jobb lenne) szintúgy nem lehet váltani. Ha taktikailag át akarja az ember látni a színteret, akkor kizoomol. Ezzel csupán az a baj, hogy a fák eltakarják a hősünket és minden mást. Egyedül a becélzott lény/tárgy körvonala látszódik, a többiek, az akadályok nem. Nem tudom elhinni, hogy nem tűnt fel egy tesztelőnek se, inkább arra gondolok, hogy ilyen emberre nem költöttek se pénzt, se időt, se fáradtságot. Majd ha túl hangosan ócsárolják a "rajongók", patchelik.

A GUI sem túl átgondolt. Az életerő és a stamina túlságosan el van bújtatva, harc alatt nem szúr szemet, ha már túlságosan is fogytán lenne akármelyik. Se a felirat, se a csík nem eléggé kontrasztos ahhoz, hogy észrevegyük a harc hevében külön odapillantások nélkül.

A zene, a hangok átlagosak, egyáltalán nem kiemelkedőek, feltűnőek. Pár szereplőnek van hangja, a többségnek (beleértve a főhőst is) nincs. A zene dinamikusan vált, ha csatába kerülünk, de eléggé lassan tér vissza a nyugodt ütembe, még akkor is, ha csak egy két ütéssel lerendezett farkas volt a zavar oka.

A fejlődési rendszer pontosztogatós, ami nem tetszett nekem az az, hogy alig van pár dolog, amire oszthat az ember pontot(fegyverek összessége pl eloszlik a távolsági-könnyű-hosszú-nehéz feloszlásban). Viszont a diplomácia jelen van. Jópofa dolog, hogy fel lehet öltözni pl rablónak, és akkor a rablók maguk közül valónak hisznek. Viszont a küldetésben, amiben ezt kell használni, a rablókra és a kivitelezésre nem illik más szó, mint a bárgyú. Talán egy B kategóriás akciófilmtől is többet várna az ember.

Más kellemetlenség is van, pl a gyakorlás alatt használható lóra többet nem lehet felülni, hogy miért, arra semmi utalást nem kapunk. Viszont a tábor másik felében lévő két lóra fel lehet szállni.

Ami a helyén van, az a hangulat és a harcrendszer. A játék ezen részei átgondoltan lettek megkomponálva, eltekintve a fentebb vázolt szarvashibáktól. A hibák ellenére, illetve a régebbi scifi-fantasy kevert világok ellenére kíváncsi vagyok a teljes játékra.

No comments: