2007/11/22

Hellgate: London - béta MMO a dobozban?

Először is leszögezném, hogy már a zárt bétateszt alatt volt "szerencsém" megismerni a játékot. A játék egyjátékos részének már a rég a végén tartok, 1-2 pálya van hátra, tehát ismerem eléggé. Mivel a béták MMO-ként futottak, kezdjük ezzel a felével.

Azt hinné az ember, hogy attól, hogy a fejlesztők magja a Blizzardtól lécelt le, tudják az alapvető elvárásokat MMOk terén, főleg, hogy fizetős havidíjas része is van a programnak. Sajnos nem.

Olyan alapszintű dolgok, mint átméretezhető chat, beállítható sebzés, stb kijelzés, helyét megjegyző chat ablak(!), sebzés DPS kijelzés karakter képernyőn, (hogy csak a WoW-ban rég benne levő dolgokat említsek,) hiányoznak. Chat ablak úgy ahogy van nehézkes, bugos, félkész. Ráadásul elveszti a beállításait, és mindig előjön, nem csak akkor, a külön visszahoznánk. Vásárláskor öröm azt görgetni a tétellista helyett.
Moddolható GUI, pluginek, na erről aztán ne is álmodjon az ember, nehogy már ki lehessen javítani a gyárilag hibás dolgokat!


Vannak olyan dolgok, amik az MMO és egyjátékos részt is érintik. Nézzük ezeket!
Azt csak megjegyzem, hogy a béta idején azzal hitegették az embereket, hogy az NPCk-nek csinálnak flavour text-et, mint anno dio1-2-ben ami volt mindegyiknek. Nem lett belőle semmi, ha nem quest miatt zavarod, vagy boltos, ne is várj semmire. Egyedül a boltosoknak van sok szövegelése, senki másnak... A boltosok szövegelése viszont poénos, legalábbis vannak köztük olyanok.

A minimap használhatatlan. Túl pici, illetve ha nagyobban akarjuk előhívni, akkor kettő vagy három TAB-ot kell nyomni, hármat akkor, ha már a pici minimap kint van. Egy eltünteti, egy újra behozza a picit, egy meg felnagyítja. Logikus, nem? Ha nincs kint, akkor az első eltüntető TAB nem kell. A pici minimap egy kör alakú GUI elemben van, persze olyat se jegyez meg, hogy előzőleg kizoomoltunk a lehető legnagyobb pályarész megtekintése érdekében. Néha még pályák között se jegyzi meg!

A játék szépnek talán mondható, de erőforrás-zabálónak annál inkább. Crysis-on kívül nincs olyan ez évi AAA kategóriás FPS, ami játszható sebességgel ne lenne szebb nála.
Ráadásul nem csak szebb, de változatosabb. Hellgate változatossága egy brazil szappanopera-gyűjtemény történetvilágával egyező, nagyon hamar meg lehet unni a nem hasonló, hanem AZONOS pályaelemeket. Nem, nem kő méretűek, hanem háztömb és dungeon méretű teljesen azonos (kivéve a loot-ot jelentő bőröndök és törhető dolgok) pályaelemekkel és teljes pályákkal elég sokat fogunk találkozni. Pályák között kb ennyi van: város, kiszáradt Temze, metró alagút, földalatti járatok, agy és ennyi, meg pár csak egyszer előforduló: Múzeum belső és külső, Templar romok. Vannak a kis mellékpályák, "elite/treasure dungeon", amik csak abban térnek el egymástól, hogy hány ugyanolyan százméteres alagutat tesz egymás mögé a program. A pályaelemekről: egy darab olyan ház van, amiben felmehetünk a 2. emeleti tetőre, illetve le a pincébe. Egy, nem kettő, a többi házba nem lehet bemenni! Az egyetlen variáció az az, hogy az adott helyeken, amik mindig ugyanazok, épp milyen loot van, illetve pár helyen egyáltalán van-e. Sajnos emlékeim szerint a Diablo 2 nagyobb változatosságot nyújtott ebben.

A szörnyekkel is eléggé ez a helyzet, külsőre van talán 15-20, amik közül, ha csak az alapverziókat számoljuk, máris csak fele- vagy harmadannyi. Meg a bossok, abból is van vagy ennyi. Viszont elég sok miniboss és boss ugyanazt a modellt használja, mint a sima szörnyek, csupán a nevükben és képességeikben térnek el.

Sok másik játéknál merül fel, hogy egyes karakterosztályok egyáltalán nincsenek kiegyensúlyozva. Ez itt sincs másképp, hogy két végletet mondjak, a Blademaster billentyűzet-zongorázásra és mindenkori figyelésre tanítja az embert, míg az Engineer arra, hogy dőljön hátra és néha javítsa a droidot. Mert az elég, és a javításra semmi nem aggrozik. Meg egyébként is a skillpontokért a cooldown-ját lehet csökkenteni, és fix 50%-ot gyógyít mindig. Blademasternek meg meg kell maradnia a regeneráló képességnél, amihez le kell ölnie pár ellent... Na most ha az ember egy boss előtt áll.... Ott van még az a fránya dolog, hogy minden durvább cucc (és mana) felvétele Willpower-be kerül, sebzést Strength-el, életet Constitution-nel, kritikus sebzést és távolsági dolgokat Accuracy-val lehet használni. Blademaster veszettül pakol pontokat HP-ba, sebzésbe és cuccokat hordani. Engineer accu-ba, Mana+cuccokat hordani, HP nem kell, ott van rá a tankoló bot... Az idézőmágus meg csak Will-be pakol, van manája, HP neki se kell, csak cuccokat hordani... Ráadásul, ha a Blademaster két kardot akar használni, irtózatos mennyiséget kell a will-be pakolni, és felvenni egy képességet, ami fix will-t ad segítségnek... De ez kis segítség, ahogy magasabb szintű lesz az ember, egyre használhatatlanabb, és a skill pontok másra jobban kellenének...

Egy másik érdekesség az, hogy most lehet a cuccainkat feljavítani. Szép, de túl erős. A játék kezdetétől ugyanazokat a fegyvereket használom, mert a kihulló cuccok kb feleakkorát sebeznek, tehát el van rontva az algoritmus. Csak az atrifaktokat cserélgetem bennük, másra nincs szükség. Páncélokat még megéri cserélni, ha találok egy-egy jófajta Legendary/Unique-ot. Artifaktokat nem lehet feljavítani, pedig kéne, hisz a véletlen generálásnak hála néha az alacsonyabb szintű 20%-al is jobb, mint a magasabb, amit találtunk. De az alacsonyabb nem megy bele a túlszintezett fegyverbe! :)

Érdekes dolog megint a véletlen generálás miatt, hogy jó néhány alkalommal a kasztnak nem megfelelő skill-t húzná a csak azon kaszt számára használható fegyver.

A történet olyan sablonos, hogy már leírni sem érdemes. Az átvezető animációkat vissza se lehet nézni, max történet szempontjából lennének érdekesek, de az intro-t kivéve nullák (az outro-t még nem néztem meg, lehet, hogy az is jó, de ez nem biztos), azt meg már rég le lehetett szedni a netről.

Egy dolog fogja meg az embert, de az nagyon. Gyűjteni, gyűjteni, gyűjteni, gyűjteni. Mindig jobb cuccokat, jobb artifaktokat, ezeknél megint jobbakat találni, vagy feljavítani. Ez az, ami megfogja az embert.

No comments: